“Op een vraag van een verslaggever over het behoud van de pool antwoordde hij op warme, vaderlijke toon: ‘Dit is een prachtig en uniek gebied. Kijkt u toch eens om u heen.’ (Armen wijd, draaiend om zijn as) ‘De ongerepte schoonheid is fenomenaal. We hebben met z’n allen de morele plicht om dit gebied voor onze kinderen, kleinkinderen en verdere generaties te beschermen en de pool te behoeden voor welke milieuschade dan ook. Het is daarom van het grootste belang dat er hier op verantwoorde wijze wordt geboord. Nederland kan hierin een cruciale rol spelen. Zo kunnen mijn kinderen over dertig jaar net zo genieten van de pool als ik nu doe.’”

Achtergrond

In mei 2011 ging prins Willem Alexander op uitnodiging van het WNF mee op een studiereis naar Groenland. Met hem waren een aantal ondernemers en onderzoekers om de dialoog aan te knopen over het kwetsbare poolgebied. De reis werd vastgelegd door medewerkers van het WNF en Nieuwsuur zond een interview uit met de prins na afloop. Hoewel de gevolgen van klimaatverandering duidelijk zichtbaar zijn tijdens de reis (en de prins duidelijk geniet van de ongerepte natuur) spreekt hij in het interview achteraf vooral over economische mogelijkheden en ‘duurzame’ oliewinning.

Verder lezen:

Het filmpje van Nieuwsuur over Willem-Alexander op de Noordpool is van internet gehaald. Het is nog wel op te vragen Beeld en Geluid

groenland_hoog_bezoek_mei_2011_02

 


Quote onderwerpen: Ivan de Bock en Noordpool

Staat op pagina 97